O γλυκαιμικός δείκτης , μας βοηθά να αντιληφθούμε την άμεση επίδραση των τροφών που καταναλώνουμε όσον αφορά την αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα.
Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες για ενέργεια , ανάλογα με τη τροφή που λαμβάνουμε , αυξάνεται το επιπέδου του σακχάρου στο αίμα . αυτή η κατάσταση σχετίζεται κα με το πρόβλημα του διαβήτη τύπου 2 , αλλά και γενικότερα και με την υγιεινή διατροφή .
Αν μια τροφή προκαλεί άμεση αύξηση της γλυκόζης στο αίμα , τότε αυτή η τροφή χαρακτηρίζεται ως υψηλού γλυκαιμικου δείκτη . Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται την άμεση απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας , προκειμένου ο οργανισμός να ισοσταθμίσει την απότομη αύξηση της γλυκόζης . Η υπέρ-παραγωγή ινσουλίνης από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε μια τάση για κατανάλωση ζάχαρης και εν τέλει σε μια υπερκατανάλωση τροφής ..
Τα τρόφιμα κατατάσσονται στο επίπεδο μέτρησης ,όσον αφορά το γλυκαιμικό δείκτη σε κλίμακα από 0 έως 100 ,ανάλογα με το βαθμό επηρεασμού της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα . Τρόφιμα που δεν ξεπερνούν ή βρίσκονται κάτω του 55 στη κλίμακα , χαρακτηρίζονται ως χαμηλού γλυκαιμικου δείκτη . Τέτοια είναι τα ωμά μήλα ,τα καρότα, τα φυστίκια , οι φακές , τα φασόλια ,το αποβουτυρωμένο γαλα,το γάλα σόγιας κτλ .
Η επομένη κλίμακα περιλαμβάνει τις λεγόμενες τροφές μεσαίου δείκτη με μέσο ορό στη κατάταξη από 56-69 . Εδώ περιλαμβάνονται το ψωμί ολικής αλέσεως, το παγωτό , οι γλυκοπατάτες , οι μπανάνες , ο χυμός του πορτοκαλιού, τα ακτινίδια κτλ .
Η επομένη κλίμακα περιλαμβάνει τροφές υψηλού γλυκαιμικου δείκτη με μέτρηση από 70-100 . Εδώ περιλαμβάνεται για παραδειγμα το καρπούζι , οι τηγανητές πατάτες , τα cornflakes , το άσπρο ψωμί , το μέλι ,η ζάχαρη .
Όταν διανύουμε περίοδο στην οποία έχουμε επιδοθεί σε μια προσπάθεια διαχείρισης του βάρους μας με τα προϊόντα της herbalife ,καλό είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταναλώνουμε τρόφιμα με χαμηλό ή μεσαίο δείκτη . Με αυτόν το τρόπο θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να έχει πιο θετικό αποτέλεσμα ,πάντα με γνώμονα αυτό που επιδιώκουμε . Και για πιο μόνιμα αποτελέσματα όμως που αφορούν τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους και την υγιεινή διατροφή , ενδείκνυται να εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή τρόφιμα χωρίς υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με παράλληλη μείωση των κορεσμένων λιπαρών τροφών . Με λίγη προσοχή και προσπάθεια μπορούμε να κρατάμε το ισοζύγιο των θερμίδων που λαμβάνουμε και τω θερμίδων που καίμε σε σε σχετική αναλογία είτε μας ενδιαφέρει η διαχείριση του βάρους είτε η σταθεροποίηση του βάρους .